Brussel’s donkere kantje : chocolade

De spaanse veroveraars kwamen uit het verre Zuid-Amerika terug met scheepsladingen cacaobonen.  Ze trachtten hun donkere goud voor zich te behouden, maar toch ontstond er op verschillende plaatsen een chocoladeproductie.  Dat dat bij ons ook gebeurde, hoeft niet te verwonderen : de Zuidelijke Nederlanden waren immers Spaans gebied !

In de loop van de negentiende eeuw zakt de prijs van het afgewerkte product drastisch, door een toenemende industrialisatie.  En opnieuw is dat niet verwonderlijk in onze contreien : Brussel was toch het Manchester van het Continent ?

Op Expo ’58 was chocolade prominent aanwezig, en de vestiging van de Nato en de Europese instellingen trok heel wat buitenlanders aan, die graag wat chocolade kochten voor het thuisfront.

Vandaag lijkt het wel of enkel chocoladeverkopers nog winkels openen rondom de Grote Markt.  Het zwarte goud is alomtegenwoordig in onze maatschappij.  Klare Lijn doet beroep op een specialist ter zake om één en ander voor u uit de doeken te doen.  Proef mee van onze laatse wandeling voor dit jaar !